Відео HDR – що це таке і навіщо воно вам?

Serhii / news / / 0 Comments / 16 likes

Все більше технічних засобів для зйомки відео отримують здатність записувати відеопотік в форматі 10-bit HDR (High Dynamic Range). Цьому навчились навіть деякі “професійні” смартфони (наприклад Sony Pro-I: знімає HDR навіть у 4k/120fps).

Якщо говорити про головні переваги, такі відео з високим дінамічним діапазоном в результаті мають набагато менш контрастні тіні (з плавним переходом між світлими та темними ділянками) вже на виході та більш широкі можливості при постобробці. Важать вони трошки більше за звичайні відео через щільніший бітрейт, але не критично.
Гловними мінусами, на мій погляд, є необхідність мати монітори, які в змозі передати усі переваги формату, та додаткові вимоги до відео-редакторів. Майбутнє саме за відео HDR, без сумніву. Але час, коли хоум-відео вийде на цю планку, настане не скоро. Якщо ж казати про комерційне застосування, то в наших умовах війни, коли бізнес в Україні мінімізує витрати, знімати з широким діапазоном на дороговартісні девайси і потім возитись з пост-обробкою, можуть лише справжні ентузіасти. До речі, відео HDR, які чудово виглядають на вашому домашньому моніторі, після завантаження в соціальні мережі можуть не мати того вау-ефекту. Тому, якщо ви не плануєте використовувати такий фільм на великих якісних екранах презентаційних заходів, вам можна обмежитись старим добрим форматом 8-bit SDR (Standard dynamic range), в якому знімають усі наявні зараз пристрої для відеографії. Хоча, якщо є можливість зняти в HDR, то раджу подумати і не відкладати таку зйомку до нашої перемоги над путінським фашизмом.
Це якщо коротко. Більше інформації в інтернеті. Як ілюстрація – наше відео для Жанни Кісельової, завантажене на YouTube. Хочу, зазначити, що при перегляді на HDR-сумісних моніторах (смартфонах, телевізорах) це відео виглядає на порядок яскравіше, ніж на решті.

Залишити відповідь

Заборонено